Gecertificeerd vertrouwenspersoon

In Nederland is het verplicht voor een werkgever om zorg te dragen voor een veilig werkklimaat. Als vertrouwenspersoon kan ik daarover meedenken en zo een belangrijke bijdrage leveren aan een sociaal veilige en gezonde werkomgeving. De impact van werkgerelateerde klachten is enorm, niet alleen op persoonlijke niveau, ook de kosten hiervan lopen in Nederland jaarlijks in de miljoenen. Een investering in de (mentale) gezondheid van uw werknemers betaalt zich altijd terug. U bespaart hoge kosten door ziekteverzuim en eventuele arbeidsongeschiktheid, maar bovenal investeert u in het welzijn en welbevinden van uw medewerkers .

Ik ben gecertificeerd vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit, aangesloten bij de beroepsvereniging LVV en heb ik als coach en counselor jarenlange ervaring in het bieden van een veilige omgeving waarin mensen vertrouwelijke zaken kunnen bespreken.

Overal waar mensen samen komen en met elkaar communiceren, kunnen ongewenste situaties ontstaan. Een extern vertrouwenspersoon kan uw organisatie helpen om een dergelijke situaties tot een goed einde te brengen. Soms zijn de problemen waar mensen tegen aanlopen complex. Als vertrouwenspersoon ben ik er voor de directie én de medewerker. Een professioneel opgeleid en onafhankelijk vertrouwenspersoon kan dan voor uw organisatie een veilig aanspreekpunt zijn bij vragen over ongewenst gedrag en integriteit. Een vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht. Ik houd geen dossier bij van de gesprekken en behandel alles in vertrouwen.

Hortense Berkenveld

In 2021 hebben Marijke Arendsen Hein en ik ons boek over psychologisch Spel op de werkvloer gepubliceerd. Hoofdstuk 10 ‘Ongewenste situaties op het werk’ over pesten – een vaak voorkomende ongewenste omgangsvorm – beschrijft wat dit betekent voor alle betrokkenen en wat je zelf kunt doen om pesten op het werk te stoppen.

Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen - LVV logo
Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen - LIVP logo

Beroepsregister LVV Vertrouwenspersonen CRP logo